Napisane przez dnia 07-06-2017 w Artykuły spożywcze | Brak komentarzy

Uwielbiam marynowane grzyby – moja mama zawsze robiła je na słodko i jak też tak robię. Z cebulką, marchewką, zielem i liściem laurowym. Pycha. Uwielbiam zbierać grzyby. Już jako małe dziecko jeździłam z rodzicami do lasu, wtedy jeszcze rowerami, na grzyby. Uwielbiałam chodzić po lesie, sam zapach lasu jest boski, zwłaszcza takiego w którym rosną grzyby.



Galeria

I do tego to świeże powietrze, śpiewające ptaki, rośliny, mi nawet pająki nie przeszkadzają, choć wejście w klejącą pajęczynę faktycznie do miłych przeżyć nie należy. A grzyby zbieram pasjami – zwłaszcza borowiki szlachetne i podgrzybki – zwane u nas czarnymi łepkami. Są i kurki, ale mniej – choć marynowane grzyby kurki tez są bardzo smaczne. Marynowane grzyby – u nas w domu do tego celu zostawiało się zawsze małe albo jędrne i ładne grzybki, najlepiej same łepki, nogi szły do suszenia. Grzyby marynowane robimy zawsze w małych lub średnich słoiczkach – taka porcja na jeden raz. I koniecznie muszą zostać na Wigilię i sylwestra – bo nie ma świąt bez grzybków. Marynowany grzyb przynajmniej u nas to zwykle podgrzybek – bo ich najwięcej w lesie, jeśli są borowiki to są marynowane osobno.

Powinny być małe, jędrne i…

Powinny być małe, jędrne i słodko- kwaśne. I robimy raczej słodką zalewę – bo u nas w domu wszyscy wolą grzyby na słodko. Do niej dodajemy cebulkę w plastrach, marchewkę, wodę, ocet, cukier, sól, trochę pieprzu w ziarnkach, ziele angielskie i liście laurowe – dla aromatu. Grzyb marynowany to rarytas – otwierany na święta i imprezy – bo zwykle nie ma tych słoiczków dużo. Za to idą jak woda. Jest ich mało bo wszyscy dużo pracują i właściwie nie ma kiedy jechać do lasu, a nawet jak pojedziemy to przeważnie zaraz konsumujemy zbiory.

Informacje o mom w słoiczkach autor czerpał ze strony nestle.pl

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>